Namasté in jouw bedrijf

Ik krijg standup-comedy in mijn Insta-feed, dat doet het algoritme goed. Instagram schotelde mij vandaag een filmpje voor van Sandeep Parikh. Sandeep zei, hou je vast: “Wil je weten wat de echte betekenis is van Namasté? Het wordt in India gebruikt als een ‘hallo’ of een ‘whazzup’.”  Diepe schok. Hè, wat zegt-ie nou? Ik heb 15 jaar in de yogawereld gewerkt en ik dacht dat het een diepe, spirituele betekenis had: het licht in mij groet het licht in jou, mijn ziel groet jouw ziel. Dat werk. Als je niet in de yoga-, of meditatiebusiness zit, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt wat Namasté met jouw bedrijf te maken heeft. Daar kom ik zo op terug.

Bij de yogi is het woord net zo ingesleten en normaal als ‘yogamat’. Veel yogadocenten gebruiken het regelmatig ter afsluiting van hun yogales. Een prachtige manier om het uur te beëindigen, in lijn met het yoga-gedachtegoed. Nu blijkt dat het iets minder simpel ligt. Volgens Sandeep is het net zo logisch om ‘bonjour’ of ‘konnichiwa’ te zeggen voordat je naar huis gaat.

Herkomst en betekenis

Eerst de betekenis. Namasté komt uit het Sanskriet en is een samenvoeging van namas of namah, buigen en te, “naar jou”. Oftewel, ik buig voor jou.

In het hindoeïsme heeft het een spirituele betekenis. Het gaat ervan uit dat het goddelijke en het zelf gelijk is in jou als in mij. We maken allemaal deel uit van de goddelijke creatie, we zijn gelijk, we zijn één. Vanuit die invalshoek betekent het “de ziel in mij ziet er erkent de ziel in jou”. Oké, dan had ik, en een vrachtlading aan westerse yogi’s, toch gelijk met mijn goddelijke blik. Het punt is, dat het meer is dan een groet. Het is een manier van denken, leven, voelen. Namasté is een klein onderdeel van die zienswijze.

Namaslay  - Namasté in jouw bedrijf
Namastay in bed - Namasté in jouw bedrijf

Naa-mas-stay

Door naar de uitspraak. De meesten zeggen naa-mas-stay. De memes en merchandising spelen daar handig op in met varianten zoals “Namasté in bed” en “Namaslay”. Dat klopt niet helemaal. De a spreek je uit als een korte uh, niet met een aah. De ‘t’ klinkt zacht en de ‘e’ op het eind is kort, en lijkt bijna op de ‘i’ in ik. Dan wordt het num-us-te. Eerlijk gezegd, hoor ik niet een heel duidelijk verschil.

Als je het correct wilt doen, buig je het bovenlijf waarbij je de handen tegen elkaar drukt, de palmen tegen elkaar houdt en de vingers naar boven gericht, de duimen dichtbij het hart. Deze pose heet Añjali Mudrā of Pranamasana. Dat kun je zwijgend doen. Dat is net zo respectvol. Misschien een handige optie als je twijfelt over de uitspraak.

Fluffy opvulling

In mijn zoektocht naar de manier waarop je het uitspreekt, kom ik een filmpje tegen van yogadocente Angie Tiwari. Zij legt uit dat het onder andere wordt gebruikt als een begroeting, met name bij familie of in formele situaties, bij docenten of oudere mensen om respect te betuigen. Verder lees ik elders dat het in conservatievere Hindoestaanse gemeenschappen vaker wordt gebruikt, maar niet standaard. Met yoga heeft het, vanuit traditioneel oogpunt, niets te maken.

Veel mensen in het spirituele domein gebruiken het als fluffy opvulling. Het lijkt leuk, wijs en betekenisvol aan de buitenkant, maar het matcht niet met de binnenkant. Er is meestal geen kennis van de spirituele achtergrond van het Hindoeïsme of het Sanskriet. Het wordt gezegd omdat diegene denkt dat het zo hoort, of omdat je erg zen wil overkomen. En ik snap dat best. Ik doe en zeg ook dingen die op de automatische piloot gaan of omdat ik op een bepaalde manier wil overkomen. Sterker nog, ik heb zelf Namasté gezegd, op z’n naa-mas-stays, vanuit mijn ego, met een minzame blik. Tenenkrommend.

Intentie en gedrag

Het gebruik is voor iedereen anders. Voor de één is het een formeel hallo, voor de ander een egotrip. Of het is een groet die je verbindt met jezelf, met de ander, met het universum. Het laatste is vermoedelijk voor weinig mensen weggelegd. Dat neemt niet weg dat het mooi is om erover na te denken, te voelen wat het met je doet.

  • Zie je werkelijk het goddelijke in jezelf en van de mens tegenover je als je dat zegt?
  • Herken je de oneindige potentie van jezelf en de ander?
  • Ben je op de hoogte van de betekenis en de verschillende interpretaties ervan in het Sanskriet, het Hindoeïsme, het moderne leven in India?
  • Of iets minder hoogdravend, denk je als je het zegt ondertussen stiekem, Namas-tieft een eind op eikel?

Bovendien kun je wel leuk Namasté-en in de yoga- of meditatieles, maar als je je daarbuiten als een hork gedraagt, komt dat niet overeen met wat je zegt.

Namasté in jouw bedrijf

Woorden, niet alleen Namasté, zijn een krachtig instrument. Als je op je website meldt dat je binnen twee werkdagen levert, dan dient de logistiek daarop ingericht te zijn. Mocht het niet lukken om het artikel op tijd te versturen, dan stuur je een berichtje naar de klant. Of als je op je website schrijft dat je laagdrempelige zorg biedt aan kinderen met een zorgindicatie, dan is formeel taalgebruik geen aanrader. Wat je zegt, dient overeen te komen met wat je doet en vice versa. Anders kun je net zo goed Namasté in jouw bedrijf gebruiken, ook al ben je aannemer of tandtechnicus.

Leave a Comment