Wat weet ChatGPT over plakoksels

De eerste keer dat ik de term “plakoksel” las, dacht ik aan grote, zurige zweetplekken onder de oksel waar kleding tegen en wil en dank aan vastgekleefd zit. Het zit iets anders. Ik kwam het woord tegen op de website van een boomrooierij. Alhoewel ik mij kan voorstellen dat het rooien en snoeien van bomen zwaar werk is, is een plakoksel niet een dampende oksel van een boomrooier.  
Een plakoksel is een vork in een boom waarbij de splitsing niet goed gevormd is. Er zit bast tussen de twee armen van de vork, waardoor de aanhechting niet sterk genoeg is (bron: Boom7). Ik vraag me af wat ChatGPT weet over plakoksels.

Af en toe ben ik aan het stoeien met ChatGPT, uit nieuwsgierigheid. Als tekstschrijver kan ik mijn kop in het zand steken en doen alsof AI-programma’s niet bestaan. Of ik kan kijken wat het doet en of het mij kan ondersteunen. Ik ben benieuwd hoeveel ChatGPT weet over plakoksels. Een goeie prompt is het halve werk. Ik begin simpel: schrijf een blog over een plakoksel van 400 woorden, leg uit wat het is en wat je ertegen kunt doen.

“Een plakoksel is een veelvoorkomend probleem waarbij de huid onder de oksels plakkerig en vochtig wordt, waardoor er vaak een onaangename geur ontstaat. Dit kan zowel mannen als vrouwen treffen en is vaak het gevolg van overmatig zweten. Hoewel dit probleem niet gevaarlijk is, kan het wel leiden tot sociale en emotionele problemen en kan het erg ongemakkelijk zijn…”

Oeh, dat klinkt buitengewoon naar. ChatGPT denkt dat het over mensen gaat en gooit er, naast een plastische omschrijving, een treurig sociaal en emotioneel element in. De prompt moet anders.

Wandeling in bos en plakoksels

Bij de tweede prompt voeg ik toe dat het over bomen gaat: schrijf een blog over plakoksels bij bomen, aantal woorden 400, beschrijf wat het is en wat je ertegen kunt doen.

“Heb je ooit een wandeling in het bos gemaakt en gemerkt dat sommige bomen een kleverig, plakkerig goedje op hun stam hebben? Dit is waarschijnlijk plakoksels, een veel voorkomend fenomeen bij bomen. Hoewel het er misschien niet zo mooi uitziet, is het eigenlijk een natuurlijk proces dat bomen gebruiken om zichzelf te beschermen tegen insecten en ziekten.
Plakoksels zijn in wezen de wonden van een boom. Het is het resultaat van beschadiging van de bast, bijvoorbeeld door insecten, schimmels of andere factoren. Wanneer een boom gewond raakt, produceert hij hars om de wond te bedekken en te beschermen tegen verdere schade. Deze hars wordt vervolgens hard en kan eruitzien als een dikke, plakkerige substantie die langs de stam van de boom loopt.”

Nee, dat is ook niet goed. Het bijzondere is dat je nieuwe antwoorden kunt genereren met eenzelfde prompt. Niet dat het helpt. De tekst verandert wel, maar wordt niet beter. Ik waag nog een poging en voeg wat extra’s toe aan mijn prompt, namelijk “rol: je bent hovenier”. Wederom krijg ik een onjuiste beschrijving, je zou er bijna een plakoksel van krijgen. ChatGPT krijgt het niet voor elkaar, maar dat geeft niet, ik wel.

Liever geen plakoksels vanwege foute teksten?

Leave a Comment